Egy szép és különleges feladat: értékes vetőmagok csomagolása

grain-sachet-marking-350x240

A Masterprint örömmel vesz minden olyan lehetőséget, ahol különleges kihívásoknak kell megfelelnünk, hiszen ezzel demonstrálni tudjuk rugalmasságunkat, szakértelmünket és azt, hogy a jelöléstechnikában teljeskörű szolgáltatást nyújtunk, azaz: nem ismerünk lehetetlent. Most ismét új területen próbálhattuk ki magunkat, és szállítottunk megoldást egy nagyon speciális feladatra. Egy nagy vetőmaggyártó keresett meg bennünket, hogy segítsünk a megfelelő csomagolás jelölésének kialakításában.

 

A vetőmagok nagyon különleges termékek jelöléstechnikai szempontból. Apró szemek, amelyeket egyenként válogatva kezelnek, hogy ellenállóak legyenek, és speciális tasakokban kerülnek piacra. A csomagolás során szigorú szabályozásoknak kell megfelelni, számos információt kell megjeleníteni. A mezőgazdasági gyártó egy olyan jelöléstechnikai rendszer felállításával bízott meg bennünket, amelynek magában kellett foglalnia a vetőmagzsák adagolását, online feliratozását, és címkézését.

 

A csávázott és egyéb eljárásokkal kezelt vetőmagokat speciális zsákba csomagolják. A zsákon, a termék megnevezésén túl, az összes, gyártásra jellemző, akár csomagonként változó információt meg kell jeleníteni. A csomaghoz a magokra és a kezelésre vonatkozó felhasználási segédletet tartalmazó kis bookletet kell csatolni, illetve a csomagoláson a gyártásra jellemző, online, nyomtatott címkét kell felhelyezni az aktuális adatokkal, tehát akár óra és perc megjelenítésével – mindezt a műszakonként 20 – 22 000 zsákos gyártási volumen mellett.

 

Ez pontosan olyan feladat, amiben jól hasznosíthatjuk évtizedes tapasztalatunkat. A Masterprint mindig a jelölési megoldást építi a termék köré – így nem szükséges a terméket hozzáigazítani a jelöléstechnika korlátaihoz. Találunk megoldást.

 

Ebben az esetben ezt a megoldást a következő egységekből álló jelöléstechnikai rendszer jelentette:
Matthews Viajet L50 – thermal inkjet
Az alap egy Matthews Viajet L50 thermal inkjet nyomtató. Ez a gép 3×50 milliméteres feliratozási mezővel rendelkezik, tetszőleges pozícióba állítható, ezért a zsák teljes felületén képes megjeleníteni nagyfelbontású feliratot, logót és vonalkódot egyaránt.
Novexx ALX 735 – címkenyomtatás
Ezt támogatja két db nagysebességű Novexx ALX 735, amelyek a gyártásnak megfelelő adatokat tartalmazó címkék nyomtatására és felrakására képesek, akár 50 m / perces sebességgel. A címkézők a gyártás során változó adatokat is képesek valósidőben nyomtatni: minden zsák egy kicsit más tartalommal rendelkezik, más időpontban készül, és ezt ilyen tempó mellett is le tudja kezelni a rendszer.
Novexx ALS 206 – címkefelrakó
Végül a speciális használati utasításokat tartalmazó bookleteket kell felhelyezni, erre a feladatra további két db nagysebességű, precíziós Novexx ALS 206 címkefelrakót állítottunk csatasorba.

 

A feliratozott és felcímkézett zsákok gyűjtéséről egy automata stacker gondoskodik a gépsor végén.

 

A rendszer vezérléséről egy nagy teljesítményű, ipari érintőképernyős HMI gondoskodik, amelyen az online feliratok tervezésén túl a print & apply berendezésekbe betöltött címkeadatok szerkesztése, valamint az összes címkéző berendezés irányítható.

 

A Masterprint szakembereinek széleskörű szakmai ismereteinek köszönhetően a megoldások a termék, a helyszín, az adott iparág és a partner lehetőségeire építenek, ahhoz alkalmazkodnak. A vetőmagok csomagolása egy szép kihívás volt számunkra, ahol tesztelhettük rendszereink alkalmazkodóképességét. Ismét bebizonyosodott, hogy hazai és nemzetközi piacra, kis- és nagykapacitású rendszereket egyaránt képesek vagyunk szállítani, és örömmel várjuk a következő izgalmas feladatot.

 

 

Galéria:

 

Tudjon meg többet a Matthews termékekről:

https://masterprint.eu/brand/matthews/

Tudjon meg többet a Matthews VIAjet L sorozatról

https://masterprint.eu/product/viacode-l-szeria/

Tudjon meg többet a Novexx termékekről:

https://masterprint.eu/brand/novexx/

Tudjon meg többet a Novexx ALX termékekről:

https://masterprint.eu/product/novexx-alx-cimke-nyomtato-felrako/

Tudjon meg többet a Novexx ALS termékekről:

https://masterprint.eu/product/novexx-als-cimke-felrakok/

Masterprint jelöléstechnika a Lidl logisztikájában - esettanulmány

https://masterprint.eu/news/masterprint-jelolestechnika-lidl-logisztikajaban/