Jól olvasható jelölések fából készült raklapokra

02-masterprint-fakocka-T-szeria-350x240

A feliratokat egy tintasugaras jelölő nyomtatja a fafelületre, nem pedig ráégetik a raklapokra a jelöléseket, ahogyan a hagyományos jelölőkkel tették. Precíz és biztonságos módja a raklapjelölésnek.

 

Hazánk egyik jelentős raklapgyártó vállalkozása azzal keresett meg minket, hogy ajánljunk egy olyan berendezést, ami kiváltja a meglévő, hagyományos raklapjelölő rendszerét, s aminek a segítségével kiküszöbölhetőek a korábbi berendezés hibái.

 

A több mint 10.000 nm-es telephelyen nagyüzemi EUR raklapok gyártásával, újrahasznosításával és kereskedelmével foglalkozó cég közel 30 éve van jelen a piacon. Magyarországon az elsők között kezdték meg a raklapok, faanyagok hőkezelését és szárítását, évente kb. 1 millió raklapot gyártanak. Gyártósoruk percenként 10 raklap készítését teszi lehetővé.

 

Nagy teljesítményű automata raklapgyártó soruknak része volt egy hagyományos raklap jelölő berendezés, ami a különböző jelzéseket egy felhevített fémklisé segítségével egyszerűen ráégette a raklaptuskókra. Ezzel a megoldással több problémájuk is volt. A berendezés egyik fő hátránya az volt, hogy a ráégetés erősen tűzveszélyes, hiszen a raklapok fából készülnek. Emellett csak fix adatokat lehetett így nyomtatni, s ha a feliratot meg akarták változtatni, akkor az átállás sok időt vett igénybe – addig pedig állt a termelés, így a jelölés miatt jelentősen csökkent a gyártáshatékonyság. Elvárásaik között szerepelt az is, hogy az új jelölőrendszer költséghatékony legyen, valamint jelentősen csökkenjen az átállási, és maga a jelölési idő is, ezek ne korlátozzák a gyártási sebességet. Emellett kiemelt fontosságú céljuk volt az is, hogy a ráégetésből adódó tűzveszélyesség megszűnjön, a jelölés minősége pedig javuljon.

 

Mérnökeink az igények ismeretében a legideálisabb választásnak a Matthews T50-es nagyfelbontású tintasugaras nyomtatót találták, ami a legmodernebb tintasugaras technológiát képviseli. A telepített berendezés nagyobb ütemszámának köszönhetően nőtt a hatékonyság (nem kell megállítani a raklapot jelölés közben), az átállások közötti idő minimálisra, fél percre rövidült, és az energiafogyasztást is sikerült jelentősen csökkenteni – szemben az előző technológiával, ahol akár 6-10kw-os fogyasztással is lehetett kalkulálni.

 

Teljesült a megrendelő biztonsággal kapcsolatos kérése is: az új technológia segítségével megszűnt a tűzveszélyesség. 
A Matthews nyomtatóktól megszokott precizitásnak köszönhetően lényegesen javult a jelölés minősége is. Immár minden egyes jelölés tökéletesen olvasható, ellentétben a régi módszerrel készült jelölésekkel, ahol időnként beazonosíthatatlan jelek kerültek a raklapokra. Egy tintapatronnal akár több tízezer jelölés is készíthető attól függően, hogy az információkat milyen méretben kell elhelyezni a raklapokon. A költséghatékonyságot szolgálja az is, hogy nincsenek kopó alkatrészek, és megszűnt a fűtőpatronok cseréje.

 

A raklapokra nyomtató berendezésről képeket és videót is készítettünk:

Tudjon meg többet a Matthews Viacode T szériáról:

https://masterprint.eu/product/viacode-t-szeria

Tudjon meg többet a Matthews-ról:

https://masterprint.eu/brand/matthews