Masterprint jelöléstechnika a Lidl logisztikájában

06-masterprint-lidl-novexx-alx-925-cimkenyomtatoval-beepitve-340x240

Becslések szerint több, mint hárommilliárd raklapos áru forog az üzleti logisztikában, csak Európában. A Masterprint a raklapon elhelyezett áru mindenkori, pontos jelölésében és azonosításában működött közre, amikor a közelmúltban a Lidl egyik élelmiszeripari partnere továbblépésre szánta el magát raklapos árui nyomonkövetése terén.

 

Az új kihívás több elemből áll. A Lidl Magyarország minden egyes raklapot egyenként és egységesen jelölten vesz át az árubeszállításoknál. A jelölés tartalmának egyeznie kell a beérkező szállítólevélen szereplő adatokkal. A raklapon elhelyezett jelölés, az úgynevezett “etikett”, szinte magától értetődően, GS1 formátumú.

 

A címke tartalmaz egy szabad szemmel olvasható szöveges blokkot, illetve ugyanezeket az információkat GS1-128 szabványú vonalkódokként is. Ráadásul mindezt a raklap három oldalán kell megjeleníteni.

 

A Masterprint által kidolgozott megoldás a Novexx ALX print & apply berendezésre alapul, automata pneumatikus címkefelrakó manipulátorral. A szerkezet a kor kihívásainak megfelelően közvetlenül kapcsolódik a vállalatirányítási rendszerhez, a címkét automatikusan képes generálni a megfelelő adatok felhasználásával. A folyamat kétirányú: a bejövő raklapokon feltüntetett információkat is automatikusan olvassa és rögzíti a logisztikai rendszerbe.

 

A konstrukció előnye, hogy szabadon alkalmazkodik a körülményekhez – képes teljesen automatikusan, integrált egységként működni, de a fél-automatikus, kézi vezérlése is megoldott. A címke tartalmi szerkesztése automatikus és hibátlan, mert a vállalati rendszerben rögzített vevői adatok megjelenítését és konvertálását magától elvégzi a gép. Az emberi beavatkozás, felülvizsgálat csupán opcionális. A megoldás teljeskörű, azaz minden kereskedelmi lánccal kompatibilis, a címke nyomata mindig tökéletesen olvasható. A folyamatról naplófájl készül, így minden termelési adat visszakereshető.

 

 

A GS1-128 raklap etikett kötelező tartalmi elemei a Lidl-nél:

 • – From: Beszállító megnevezése, székhelye (cégjegyzék szerinti)
 • – Product: Termék megnevezése, kiszerelése (szerződés szerinti), németül és magyarul
 • – SSCC: a raklap nemzetközileg egyedi sorszám kódja, amelyet csak egyszer lehet kiadni és felépítése a következő:
  • – 1. karakter: a raklap sorszám első karaktere, amely 0-9 közötti értéket vehet fel beszállító döntése alapján
  • – 2-6. és 2-11. karakter között (5-10 karakter): a beszállító által használt GS1 cégprefix (külföldi beszállító esetén 2-5. és 2-12. karakterek között, azaz 4-11 karakter hosszú lehet)
  • – 7-17. és 12-17. karakter között (11-6 karakter): a raklap a beszállító által kiadott egyedi sorszáma (külföldi beszállító esetén 6-17. és 13-17. karakterek között, azaz 12-5 karakter hosszú lehet)
  • – 18. karakter: ellenőrző szám, amely az 1-17 karakterekből számítódik
 • – Content: Karton GTIN (karton vonalkód): 13+1, azaz összesen 14 karakterű. Ebből a 13 karakter a beszállító által használt GS1 cégprefixből képzett kartont azonosító GTIN-13, míg a +1 karakter az Indikátor szám. Az Indikátor szám értéke általában 0, de változó mennyiségű (pl.: tömegű) termékeknél értéke 9. Amennyiben nincs GTIN száma a kartonnak, úgy azt a beszállítónak GS1 cégprefixből kell képeznie.
 • – Count: Raklapfaktor, azaz a raklapot alkotó kartonok száma (karton/raklap)
 • – Best before: Szavatossági idő. A vonalkódban ÉÉHHNN, a szöveges részben szemmel olvashatóan, a jogszabályokban megadott formátumú. Amennyiben nincs, a mező üresen hagyható, a vonalkódba nem kell beépíteni.
 • – Batch: LOT szám. Amennyiben önálló LOT szám képzés nincs, úgy feleltesse meg LOT számnak a szavatossági időt, ÉÉHHNN formátumban kitöltve azt, vagy hozzon létre egy tetszőleges LOT számot a gyártás során a termékre. A Best before adat megadása szükséges.

 

Tudjon meg többet a Novexx termékeiről

https://masterprint.eu/brand/novexx/

Tudjon meg többet a Novexx ALX termékekről

https://masterprint.eu/product/novexx-alx-cimke-nyomtato-felrako/

Kapcsolódó / letölthető pdf:
Korlevel-szallitoknak-LIDL-2015szept08.pdf