Országos szervezet alakult a gyógyszerhamisítás ellen

humvo-thumb-360x240

Évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer – ennyi készítményt érint európai szinten az új szabályozás, melynek informatikai hátterét hazai szinten a most megalapított HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság teremti majd meg.

 

A gyógyszer-ágazatban érintett valamennyi fél képviselteti magát a nemrégiben alapított HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságban. 2019 februárjától ugyanis az Európai Unióban csak olyan vényköteles gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek a dobozukon szereplő egyéni azonosító jelek segítségével regisztrálva vannak a nagy uniós rendszerben. Így pontosan beazonosíthatóak lesznek a gyógyszerek, a készítmények eredetisége pedig garantálttá válik. A szerializációhoz szükséges gépek, azok bekapcsolása a gyógyszergyárak már meglévő gyártási folyamataiba, valamint az informatikai háttér kifejlesztése, működtetése komoly anyagi terhet ró majd a gyógyszerágazat szereplőire. Az európai szinten komoly méreteket öltő gyógyszerhamisítás, a készítményekkel való visszaélések elleni sikeres fellépés ugyanakkor a betegeknek és a gyártóknak egyaránt érdeke.

 

A HUMVO alapítói a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete. A HUMVO igazgató tanácsába valamennyi alapító szervezet delegált egy igazgatót, az igazgató tanács elnöke Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt vezérigazgatója lett.

 

Az informatikai rendszer, melyet a HUMVO épít fel és működtet majd, Magyarországot abba a nagy uniós rendszerbe kapcsolja majd be 2019 februárjától, amely 4600 gyógyszergyártó évi 17 milliárd doboznyi gyógyszerét tartja majd nyilván, s összeköti az ellátási lánc minden szereplőjét a gyártóktól a kereskedőkön át a patikákig. A HUMVO alapítása kapcsán ugyanakkor hangsúlyozták: Magyarországon hagyományosan magas a gyógyszerbiztonság, köszönhetően az ellátási lánc zárt szerkezetének.

 

Forrás: MAGYOSZ (http://www.magyosz.org)

Gyógyszeripari szerializációs megoldásaink:

https://masterprint.eu/gyogyszeripari-szerializacio