Új jelölési követelmények a METRO zöldség-gyümölcs beszállítói részére!

metro-logo-350x240

Változtak a jelölés szabályai a METRO-nál, Magyarország egyik legnagyobb nagykereskedelmi áruházláncában. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. A teljes leírás letölthető a cikk végén – ha kérdés merül fel, örömmel állunk partnereink rendelkezésére!

 

A GS1 DataBar jelölés

A fogyasztói kiszerelésen vonalkódnak kell szerepelnie, hiszen ezzel lehet a cikket azonosítani a pénztárnál. A Globális Kereskedelmi Áruazonosító Szám (GTIN) mellett mostantól a Lot számot is fel kell tüntetni, amely segíti a nyomonkövethetőséget. Ezt a számot a gyártó vagy a csomagolást végző cég is meg tudja jeleníteni a termékeken.

Erre a célra a GS1 DataBar Kiterjesztett, és a GS1 DataBar Kiterjesztett Halmozott vonalkódtípusokat kell alkalmazni. Ezek a fentebb sorolt kiegészítő infókat is képesek megjeleníteni az eddig használatos EAN-13-hoz hasonló méretben, amely viszont csak a GTIN-információt tartalmazta. Így a pénztárnál is leolvasható lesz a vonalkód, amely 74 numerikus vagy 41 alfanumerikus jelet képes kódolni, omnidirekcionálisan.

A vonalkód információtartalma a következőképpen alakul:

GTIN + származási ország ISO kódja + Lot szám

A tömeg alapján értékesített termékeknél szükséges feltüntetni a tömeget is, három tizedesjegy pontossággal, grammban, az országkód és a Lot szám között.

Példa: Teljes adatstruktúra GTIN számmal, kereskedelmi áru származási országa ISO azonosítóval, mért tömeggel (1,023 kg) és lot számmal:
(01)05998200101618(422)504(3103)001023(10)lot456

Az alábbiakban egy GS1 DataBar Kiterjesztett, illetve egy két soros GS1 DataBar Kiterjesztett halmozott
vonalkód látható a fenti GTIN szám, származási ország ISO kódja, nettó tömeg és lot szám adatsor feltüntetésével (modulméret: 0,32mm).
metro-gs1-databar-03

A zárójeleket a GS1 Adattartalom azonosítók körül nem kell a vonalkódba bekódolni, azok csak a jelölés emberi szemmel történő olvasáshoz tüntetendők fel.

A lineáris, egysoros kivitelezés mellett a GS1 vonalkódnak van egy többsoros verziója is, helyszűke esetén ez alkalmazható.

A gyűjtő kiszereléseken is ezeket a kódokat kell használni, de itt használható a GS1-128 is. A raklapon is ez utóbbit kell alkalmazni, az SSCC szám feltüntetésével.

A megfelelő méretezések és a használható karakterek listája, minden egyéb részlettel és példákkal együtt megtalálható a teljes leírásban, amely a cikk alján letölthető honlapunkról. A vonalkód szerkesztésében, előállításában örömmel állunk partnereink rendelkezésére, az alábbi elérhetőségen várjuk kérdéseiket:

Horváth Szabolcs
T.: +36-1-203-8599
M.: +36-70-377-8790
E.: [email protected]

Kapcsolódó / letölthető pdf:
Leaflet-METRO-GS1-DataBar.pdf